Alles over nachtmerries

Mensen die last hebben van nachtmerries, onthouden nachtmerries vaak alleen omdat het indruk op ze heeft gemaakt. Maar welke redenen zijn er hiervoor te geven? Nachtmerries zijn vaak heel heftig en beangstigend waardoor iemand meestal ook wakker schrikt. Schrik je wakker in de REM-slaap? Dan heb je de meeste kans om de nachtmerrie te herinneren. Ook blijkt dat nachtmerries voornamelijk in de vroege ochtenduren ontstaan en op dat moment ben je net bezig met het wakker worden. Daarom zal het herinneren van een leuke droom meer moeite kosten dan het herinneren van een heftige nachtmerrie.

Zo ga je nachtmerries tegen

Het blijkt uit onderzoek dat mensen die lijden aan slapeloosheid die worden veroorzaakt door nachtmerries, zelf de klachten kunnen verminderen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een thuisstudie te volgen. Dit zou een slaapstoornis kunnen afnemen. Zo’n thuisstudie bleek tijdens het onderzoek voor de helft van de testgroep succesvol te zijn. Deze proefpersonen moesten thuis aan de hand van een werkboek oefeningen doen die het verloop van de nachtmerries moesten beïnvloeden.

Het ontstaan van nachtmerries

Wij kunnen ons alles voorstellen dat je je misschien afvraagt hoe nachtmerries ontstaan. De belangrijkste factoren die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn angst, verdriet en verwarring. Zo’n nachtmerrie kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer je een ongeluk hebt gehad of een traumatische gebeurtenis. Ook zijn er mensen die in de loop van hun leven een nachtmerrie ontwikkelen en opbouwen. De grootste oorzaak van een nachtmerrie is dus toch wel dat je iets indringends heeft meegemaakt.

Nachtangsten en nachtmerries

Dit zijn twee soorten problemen die nog wel eens door elkaar worden gehaald: nachtangsten en nachtmerries. Nachtangsten doen zich vooral voor bij (jonge) kinderen. Toch heeft ook een klein percentage volwassenen hier last van. Het grote verschil tussen nachtangsten en nachtmerries is vooral dat nachtangsten ontstaan in de eerste twee tot drie uur van de slaap en ook niet langer duren dan een paar minuten. Zulke hevige angsten gaan eigenlijk altijd gepaard met zweten en gillen. Iemand schiet dan ook vaak recht op in bed en slaat vervolgens om zich heen. Je wordt dan niet wakker, terwijl dit bij nachtmerries wel het geval is. Deze persoon is dan vaak ontroostbaar en reageert niet op geruststellende woorden. Zoals je waarschijnlijk al zult begrijpen vinden nachtangsten plaats in een diepe slaap. Vaak weet je de volgende ochtend ook niets meer van wat er is gebeurd. Voor kleine kinderen geldt overigens wel dat de nachtangsten in het algemeen tijdens de groei naar volwassenheid verdwijnen.