Alles wat je moet weten over boomverzorging

boomverzorging

Wil jij genieten van prachtige bomen in topconditie? Dan is goede boomverzorging van groot belang. Goede boomverzorging kan levensverlengend werken en zorgt er voor dat de boom geen gevaar oplevert voor zijn omgeving. Boomverzorging bestaat uit verschillende onderdelen en begint al bij het planten van de boom. Wil jij weten hoe jij jouw bomen moet verzorgen, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten? Wij vertellen je alles wat je moet weten over boomverzorging.

Bomen planten en verankeren

Boomverzorging begint bij het op de juiste manier planten van een boom. Het planten van bomen wordt vaak onderschat. Veel mensen denken dat iedereen bomen kan planten, maar niets is minder waar. Het gebeurt regelmatig dat een boom te diep of juist te ondiep wordt geplant, met als gevolg dat de boom scheefzakt, sneller omwaait of op een andere manier schade oploopt. Een boom op de verkeerde manier planten kan zelfs tot gevolg hebben dat de boom volledig afsterft. Wil je zeker weten dat jouw bomen op de juiste wijze geplant en verankerd worden? Dan is het aan te raden om het planten en verankeren over te laten aan een hovenier of een erkend boomverzorgingsbedrijf.

Bomen snoeien

Het snoeien van bomen is van nature niet nodig. Toch is het in de meeste gevallen wel aan te raden om een boom regelmatig te snoeien. Het snoeien van een boom kan om verschillende redenen worden uitgevoerd. Zo kan een boom gesnoeid worden omdat hij te groot wordt, de kroon een rare vorm aanneemt of de boom gevaar oplevert voor zijn omgeving. Een bijzondere manier van bomen snoeien is bomen knotten. Bomen knotten wordt voornamelijk uitgevoerd bij wilgenbomen en is een traditionele vorm van snoeien. Vroeger werd het knotten van wilgenbomen uitgevoerd omdat de wilgentakken belangrijk materiaal vormden voor de productie van allerlei meubelstukken en andere materialen. Vandaag de dag is het knotten van bomen erfgoed. Bomen knotten wordt alleen nog uitgevoerd om de karakteristieke vorm van de knotwilgen te behouden.

Boomonderhoud en boomziektes

Het planten en snoeien van bomen vormen een belangrijk gedeelte van boomverzorging. Toch is dit niet alles. Ook goed algemeen boomonderhoud is van belang. Door de boom regelmatig te controleren op boomziektes en andere afwijkingen worden dingen die de gezondheid van de boom in gevaar brengen op tijd ontdekt en kunnen ze eventueel bestreden worden. Door jouw bomen goed in de gaten te houden kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en kan jij blijven genieten van prachtige, gezonde bomen.