Chronisch slaaptekort: slapeloosheid

Tegenwoordig leeft iedereen in een snelle 24-uurs economie waardoor steeds meer mensen een chronisch slaaptekort hebben. Niet alleen de werkdruk heeft hier invloed op, maar ook familie en/of sociale verplichtingen betekenen uiteindelijk lange dagen wakker zijn. Deze factoren kunnen zorgen voor een onregelmatig slaap- en/of waakritme. Tegenwoordig hebben we eigenlijk tijd te kort op een dag waardoor we dus minder slapen. Een interessant feitje ter ondersteuning hiervan is wel: de laatste 100 jaar zijn we gemiddeld 20 procent korter gaan slapen.

Het gevolg van slapeloosheid

Er wordt steeds minder aandacht gegeven aan voldoende slaap. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat de eisen in het dagelijkse leven zo hoog zijn. Denk bijvoorbeeld aan je werk, het huishouden of je familie. De oplossing die mensen hier vaak voor zien is als volgt: vier op de tien mensen gaat minder slapen om op die manier tijd te winnen. Op het begin merk je hier niet veel van, maar op de lange termijn kan dit een gevaarlijke ontwikkeling worden. Een langere periode van kort slapen kan leiden tot onder andere verwarring en voortijdig oud worden. Een extreem slaaptekort kan zelfs fataal voor je zijn. Benieuwd wat enkele voortekenen kunnen zijn? Je gewicht kan toenemen, je sociale leven wordt steeds minder of je bent erg slaperig overdag. Wanneer je te maken hebt met ernstige slaapstoornissen, kom je niet meer in de diepe slaapfase of REM slaap. Hier kunnen veel oorzaken voor te noemen zijn, maar een aspect die hierbij kan helpen is een goed bed.

Tips die je kunnen helpen!

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders goed slaapt, maar toch slaapt een op de vijf Nederlanders heel slecht. Het blijkt dat 15 procent van de mensen meerdere keren wakker liggen en 6 procent nooit een goede nachtrust heeft. Inslapen en doorslapen zijn eigenlijk de grootste problemen die voorkomen in de bevolking. Wil je graag tips om slaapproblemen tegen te gaan? Wij geven je vijf tips!

1. Drink geen koffie en alcohol en neem geen suikers in voor het slapen gaan.
2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging om fit te blijven. Het liefst vroeg in de avond.
3. Zorg voor een goed bed met een hoofdkussen.
4. Houd elke dag ongeveer hetzelfde tijdstip aan om naar bed te gaan.
5. Ga stress, spanning en emoties tegen.

Beter slapen doe je zo

Zorg er in elk geval voor dat je elke nacht voldoende slaap krijgt. Het is wel zo dat iedereen weer in meer of mindere mate slaap nodig heeft. Het gemiddelde van 8 uur slaap per etmaal is wel een goed streven. Het is zelfs zo dat de meeste mensen een uur tot anderhalf uur meer slaap nodig hebben dan ze nu doen. Om het slaapritme te bevorderen is het vooral verstandig dat je zorgt voor een regelmatig ritme. Het belangrijkste om te weten is wel dat slaaptekort zich eigenlijk optelt. Dit betekent dat een week lang een uur slaap per eetmaal te weinig hetzelfde effect heeft als wanneer je 24 uur achter elkaar niet slaapt. Wil je je slaaptekort inhalen? Dan kun je dit het best doen door vroeger naar bed te gaan en niet langer te blijven liggen in bed.