Wat is de juiste slaaphouding?

Allereerst de verkeerde slaaphouding

In de diepe slaapfase moeten de spieren volledig ontspannen zijn. Dit betekent dan ook dat álle ondersteuning van uw lichaam uit uw bedsysteem moet komen. Indien uw slaapsysteem niet bij u past, zal de diepe slaapfase korter zijn of zelfs niet worden gehaald. Bij een verkeerde slaaphouding kunnen problemen ontstaan. Hierdoor trachten de spieren te corrigeren om de tussenwervelschijven te ontlasten en de mogelijkheid te geven te herstellen van de inspanningen van overdag. Gevolg is dat u zich niet ontspant. U wilt steeds draaien tijdens de slaap en u slaapt onrustig. Bij het langdurig aanhouden van een verkeerde houding wordt de kern van de tussenwervelschijf uit het midden gedrukt en zenuwbanen kunnen bekneld raken. Dit heeft een pijnlijk gevolg. De pijn kan hierdoor op verschillende plekken in het lichaam voelbaar zijn. In de ergste gevallen raakt het bindweefsel beschadigd en kunnen de zenuwbanen bekneld raken of zelfs beschadigen.

Een goede bedcombinatie zorgt voor een goede ondersteuning van het lichaam. Op deze manier kunnen klachten voorkomen worden. Heeft u op dit moment al klachten? Dan is een bezoek aan de therapeut of specialist de enige juiste weg. Hierbij kan een goed bed natuurlijk verlichting geven. Bij de Beddenspecialist.nl wordt u geadviseerd om deze problemen uit de weg te gaan. Bepaalde systemen helpen bij specifieke klachten. De ene beter dan de andere.

Wat is dan wel de juiste slaaphouding?

De juiste lighouding tijden het slapen is heel persoonlijk. Het is ook afhankelijk of u alleen of samen slaapt. Slaapt u alleen? Dan kiest u uw favoriete slaaphouding. Slaap u met een partner? Dan zal de slaaphouding worden aangepast.

De rugligging geeft de minste druk op het lichaam. Men zegt wel dat ruglapers zeker zijn van zichzelf en een sterke persoonlijkheid bezitten. De rugslapers staan open voor alles en voelen zich goed bij zowel geven als nemen. Mensen die slapen in een zijligging waarbij een been iets is opgetrokken of beide benen zijn opgetrokken zijn vaak op zoek naar een kussen. In Nederland wordt een rolkussen meestal gebruikt door zwangere vrouwen. Slapen in een buikligging is af te raden, want deze vergroot de kans op lendenuitholling en uw hals ligt gedraaid. Dit kan naar verloop van tijd rug – en nekwervelklachten geven. In overleg met een de Beddenspecialist.nl slaapadviseur kan het slaapsysteem worden aangepast waardoor buikslapen kan worden afgeleerd. De vooroverliggende slaper heeft behoefte om in contact te blijven en te houden over/met zijn omgeving. Hij/zij probeert zo de gebeurtenissen in het leven overdag de baas te blijven.

Welke combinatie van matras en kussen is geschikt voor buikslapers?

Allereerst raden wij aan om van slaaphouding te veranderen. Maar lukt het u niet, dan hebben we nog de volgende mogelijkheid.

Voor een buikslaper is een zacht kussen in de vorm van een rol met een lengte van ca. 150 cm aan te raden. De bedoeling hiervan is dat u de rol tussen de benen en armen klemt, terwijl u op de zij ligt. Het lichaam komt hierdoor in de juiste slaaphouding. Er zijn ook een aantal specifieke U-kussens. Hiermee wordt het op de rug rollen bemoeilijkt. Tevens wordt er zo voorkomen dat het lichaam te ver naar de buik toe draait. Indien het niet lukt om een wijziging in de slaaphouding te bewerkstelligen is het advies om de druk van de nek en rug te verminderen door geen of ultradun hoofdkussen te gebruiken in combinatie met een stevig matras.