De voorkeur ligt bij een vrouw…

In de media komen toch regelmatig berichten over de positie van vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt naar voren. Toch lijkt de positie voor vrouwen langzamerhand steeds beter te worden, maar zijn er nog wel steeds inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen in dezelfde functie. Toch blijkt dat steeds meer vrouwen in de top van het Nederlandse bedrijfsleven werken. Vanuit Graydon blijkt dat sinds 2010 de manvrouwverhouding in de top van het bedrijfsleven met ruim 3 procent is gestegen.

De inkomens verschillen tussen mannen en vrouwen

De discussie over vrouwen aan de top van het bedrijfsleven is niets nieuws onder de zon. Dit geldt net zo goed voor de discussie met betrekking tot de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen met dezelfde functie. Maar je vraagt je nu vast af hoe groot het inkomensverschil soms wel eens kan oplopen tussen mannen en vrouwen per maand. Dit kan om een bedrag gaan tot wel 100 euro per maand.

Wat kun je eraan doen?

Als HR-professional heb je het niet volledig zelf in de hand. De grote verschillen tussen de inkomens van mannen en vrouwen voor hetzelfde werk moet eigenlijk wel verkleind worden. Maar waarom heb je het dan niet zelf in de hand? Hier komen meerdere factoren bij kijken waar je helaas geen invloed op hebt als werkgever. Mannen schijnen meer geneigd te zijn te onderhandelen over hun salaris.
Ook blijkt dat vrouwen relatief vaker parttime werken dan mannen. Hierdoor wordt de kans op promotie of groeimogelijkheden in de carrière ook een stuk kleiner. Het College voor de Rechten concludeerde onlangs dat veel mensen van personeelszaken niet beseffen dat hun werkwijze ertoe leidt dat vrouwen nou eenmaal minder verdienen. Ze proberen met goede bedoelingen maatwerk te leveren, maar hierdoor blijft het verschil eigenlijk in stand.

Het laatst verdiende salaris

Zoals je vast weet gebruikt de werkgever voor het bepalen van het salaris vaak het laatstverdiende loon van de vorige baan. Hierdoor wordt hier vaak geen rekening gehouden of die baan aansluit op de nieuwe functie. Het laatstverdiende salaris is dus eigenlijk niet zo relevant om aan de hand daarvan een nieuw salaris te bepalen.

Toch is er goed nieuws, want het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen zal de komende jaren afnemen. Dit kom onder andere doordat steeds meer mannen deeltijd gaan werken en verdienen evenveel of zelfs minder dan hun partner. Dit komt er eigenlijk op neer dat zij dezelfde keuze maken als vrouwen welke slecht uitpakt voor het salaris.

Ben je toch nieuwsgierig naar extra informatie over bijvoorbeeld de salarisadministratie? Dan kun je hier meer informatie vinden!