Dé Wet werk en zekerheid (Wwz)

Je hebt vast vorig jaar gehoord dat de Wet werk en zekerheid rondom het ontslagrecht gespreksonderwerp van de dag was. Nu is je dan ook vast niet ontgaan dat het laatste pakket aan nieuwe regels van de Wet werk en zekerheid per 1 juli 2015 van kracht is geworden.

Nu moet de praktijk laten zien of deze wijziging in de wetgeving gaat leiden tot het gewenste effect. Uit een onderzoek van Berenschot in juni 2015 blijkt dat niet meer dan zes procent van de HR-professionals denkt dat de Wet werk en zekerheid moet gaan zorgen voor meer zekerheid op een vast contract.

Dit was niet het enige wat naar voren kwam uit het onderzoek. Het onderzoek van Berenschot liet namelijk ook zien dat sommige fijne extra’s voor werknemers verdwijnen als gevolg van de nieuwe wet. Het blijkt namelijk dat van alle werkgevers die met de vernieuwde werkkostenregeling bezig zijn, 44 procent de fietsregeling heeft afgeschaft. Ook blijkt dat het vergoeden van het abonnement van de sportschool of een deel hiervan door 14 procent van de werkgevers de nek is omgedraaid door de invoering van de nieuwe Wwz.

Hoe zit het met de Wwz voor flexwerkers?

Maar waardoor ontstaan nog meer twijfels over de wijziging van deze wet? De voornaamste kritiek op de Wwz wordt toch wel veroorzaakt door het feit dat de nieuwe wetgeving niet genoeg aansluit op de praktijk. Maar waarom grijpt de overheid dan in? Dit doen ze omdat er steeds meer flexibele werknemers zijn en die zouden door de Wwz meer rechtszekerheid moeten krijgen terwijl er tegelijkertijd niet zoveel organisaties zijn die een beleid hebben rondom flexibele werknemers. Het blijkt dat 84 procent van de bedrijven een of zelfs meerdere flexibele arbeidskrachten in dienst heeft. Zo zie je maar dat er ook behoorlijk veel organisaties zijn zonder flexregels.

Is de Wwz reëel?

Het idee achter de Wwz is dat de overheid uiteindelijk flexmedewerkers meer zekerheid wil geven zodat ze uiteindelijk eerder kunnen doorstromen naar mogelijk een vaste baan. Dit betekent dat ze sinds 1 juli 2015 al na twee jaar recht kunnen hebben op een vast contract in plaats van drie jaar zoals het vroeger was. Toch blijkt dat maar zes procent van de ondervraagde HR-professionals verwacht dat de Wwz echt meer zekerheid geeft op een vast contract. Is het dan wel reëel om te denken dat de nieuwe regels rondom de Wwz meer zekerheid zullen gaan bieden voor de flexwerker?

Het ontslagrecht

Niet alleen over de nieuwe Wwz zijn veel twijfels, maar ook over het nieuwe ontslagrecht. Een belangrijk uitgangspunt van de Wwz is toch wel dat het ontslagrecht niet alleen eenvoudiger, maar ook sneller, eerlijker en minder kostbaar wordt voor uiteindelijk de werkgevers. Uit onderzoek blijkt dat minder dan de helft van alle ondervraagde HR-professionals denkt dat het voor hen daadwerkelijk goedkoper is geworden om werknemers te ontslaan. Uiteindelijk moeten evaluaties gaan laten zien of de nieuwe regelgeving er uiteindelijk in gaat slagen al deze doelen te behalen. De overheid slaagt er in ieder geval nog niet in om de complexe regelgeving en de hele papierwinkel rondom HR-onderwerpen te vereenvoudigen. Wat helpt daar wel voor? HR-softwarepakketten en e-HRM diensten.

Benieuwd naar de precieze wijzigingen van de Wet werk en zekerheid? Download dan deze whitepaper!