Dromen doet iedereen

Het schijnt dat wij ongeveer een derde van ons leven slapen en ongeveer twintig procent van de tijd dromen. Wat houdt dat in? Dat betekent dat een persoon van 60 jaar zo’n 20 jaar heeft geslapen en daarnaast ook nog eens vier jaar heeft gedroomd. Dromen zijn eigenlijk een verzameling beelden die te zien zijn wanneer je slaapt. Het blijkt dat je vooral tijdens de REM-slaap droomt. Zo’n REM-slaap komt tijdens je nachtrust minimaal vier keer langs.

Het herinneren van je dromen

Kun je je droom niet meer herinneren? Daar ben je zoals verwacht absoluut geen uitzondering in. Er zijn genoeg mensen die zich zijn of haar droom in de ochtend niet meer kunnen herinneren. Soms herinner je je droom wel en soms niet. Ook is het zo dat wanneer je je droom wel herinnert, je vaak de helft van deze droom binnen een paar minuten nadat je wakker bent al bent vergeten. Het is zelfs zo dat je na tien minuten nog maar 10 procent van je droom kunt herinneren. Dit wist je misschien niet, maar het is ook mogelijk om jezelf te trainen om dromen te herinneren. Ook blijkt dat wanneer je een echte snurker bent, het niet mogelijk schijnt te zijn om te dromen. Een ander feitje: indien je probeert te stoppen met roken, droom je juist langer.

Ik schrik wakker en val in een gat

Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je schrikt wakker en het lijkt alsof je in een gat valt of uit bed valt. Het kan tijdens je slaap gebeuren dat de spieren na een totale ontspanning vervolgens met een reflex weer op de normale spanning worden gezet. Door deze reflex ervaar je het als een schok alsof je in een gat valt. Zo’n schok of reflex krijg je meestal binnen vijf minuten na het in slaapvallen. Het is eigenlijk heel onschuldig.

Mijn kind wordt angstig wakker

Hoe kan het dat mijn kind ’s nachts vaak angstig wakker wordt? Dit komt vooral doordat de dromen van (jonge) kinderen nog geen verhaallijn bevatten en ook geen emotionele lading. De nachtmerries die ze wel hebben, gaan dan vaak meer over hun angsten. Wanneer je kinderen ouder worden, verandert dit droompatroon. Zij zullen dan meer overeenkomsten hebben met de dromen die volwassenen hebben.