Een bed en breakfast beginnen

Je hebt er zelf misschien wel eens over nagedacht: een eigen bed en breakfast beginnen. Voor velen is dit zelfs dé ultieme droom. Maar om een bed en breakfast te beginnen, komt wel genoeg bij kijken waar je rekening mee moet houden. Ben je benieuwd wat dat allemaal is? Lees dan snel verder!

Stappenplan: bed en breakfast beginnen

Om een succesvol bed en breakfast te beginnen is het van belang om optimaal voorbereid aan de slag te gaan. Hiervoor is een stappenplan voor je gemaakt waarin het allereerst van belang is dat er een bedrijfslocatie wordt gekozen en het bestemmingsplan wordt gecontroleerd. Na deze stap kun je het best een bouwvergunning aanvragen. Ook is het van belang om een gebruiksmelding voor het brandveilig gebruik van je pand te doen. Vergeet daarbij ook niet een melding te doen bij het milieubeheer. Stel vervolgens een HACCP plan op en maak een nachtregister aan. Heb je deze stappen allemaal al uitgevoerd? Neem dan legionellapreventiemaatregelen. Als je deze stappen allemaal hebt uitgevoerd, is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Los van deze stappen is het verstandig om een drank- en horecavergunning aan te vragen, maar ook licenties voor het muziekgebruik. Heb je toch nog vragen over de een van de eerder genoemde stappen? Dan vind je hier meer informatie!

Tijd om je bed en breakfast mooi aan te kleden

Heb je het stappenplan doorlopen en is alles rond? Dan kun je beginnen met het inrichten van je bed en breakfast. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je gaat nadenken over wat voor soort inrichting je wilt. Ga je voor luxe en comfort, of toch voor meer budget? Een veilige optie zou zijn om te kiezen voor een wat nette, neutrale kamer waarin een brede doelgroep zich op zijn of haar gemak zal voelen. Om te beginnen met het inrichten is een bed wel heel belangrijk. Om je gasten goed te verwennen, is het aan te raden om te kiezen voor een comfortabel bed met een goed matras erbij. Wil je een brede doelgroep aantrekken? Dan kun je het best voor een gemiddeld hard matras gaan. Los van het bed kun je de kamer leuk aankleden met nachtkastjes, een gezellig klein zithoekje en een (grote) kast.

De belangrijkste meubels en accessoires zijn nu wel te vinden op de kamer, maar toch mis je nog wel wat belangrijks: het linnengoed. Om heerlijk te kunnen slapen, mogen bedlinnen uiteraard niet ontbreken op de kamer. Het soort bedlinnen is wel bepalend voor de sfeer die je de kamers meegeeft. Ga je voor kleur, of toch liever voor wit? Het bed kun je uiteindelijk aankleden met een bedloper of een mooie set sierkussens. Naast bedlinnen zijn badlinnen ook niet onmisbaar voor op je kamer. En als je het helemaal goed wilt doen, zul je ook na moeten denken over tafelinnen zodat je gasten kunnen genieten in een prachtige omgeving met sfeer van hun heerlijke ontbijt. Laat je klanten genieten van hun verblijf!

Het eind komt in zicht: de kers op de taart

Nu de formele aspecten en de inrichting zijn geregeld, is het de hoogste tijd om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Het is wel zo fijn om je gasten te voorzien van alle gemakken. Zo kun je eraan denken om WiFi aan te sluiten voor in het bed en breakfast. Dit kan handig zijn wanneer je gasten bijvoorbeeld graag aan het werk willen op hun laptop of een programma terug willen kijken op hun tablet. Ook een televisie is tegenwoordig onmisbaar op een kamer. Je kunt ook denken aan een dienblad met wat lekkers te eten en te drinken. Om de kamers wat extra sfeer mee te geven, kun je denken aan wat accessoires als sfeerlampen, schilderijen en foto’s van de omgeving. Nu rest alleen nog aankopen te doen voor de gasten en je kunt je droom waarmaken: een bed en breakfast beginnen.

Wil je de stappen graag overzichtelijk in een afbeelding hebben? Bekijk dan deze infographic!