Een ergonomische muis, wat is dat nou precies?

Dagelijks werken er ontzettend veel mensen met een muis op hun werk. Als je niet oppast krijg je op de lange termijn toch lichamelijke klachten doordat je hand vaak in een onnatuurlijke stand zit. Een ergonomische muis kan hier een oplossing voor zijn. Een ergonomische muis is eigenlijk een muis die niet alleen comfortabel aanvoelt, maar ook niet geheel onbelangrijk: gemakkelijk te gebruiken is. Er is dan ook een groot verschil merkbaar met traditionele muizen ook al wordt daar nog op heel veel werkplekken mee gewerkt. Een ergonomische muis herken je vooral aan het ontwerp waar een groot verschil te zien is wanneer je dit ontwerp vergelijkt met de traditionele muis. Ben je benieuwd naar de laatste ins en outs rondom de ergonomische muis? Lees dan snel verder!

Alle voordelen van een ergonomische muis op een rijtje

Je vraagt je misschien af wat nou precies de voordelen zijn van een ergonomische muis ten opzichte van een ‘gewone’ muis? Daar geven wij je graag antwoord op! De muis schijnt toch wel een belangrijke veroorzaker te zijn van RSI-klachten die je met behulp van een ergonomische muis tegen kan gaan. Een voorbeeld van zo’n ergonomische muis is deze. RSI-klachten hebben eigenlijk een combinatie van verschillende oorzaken. Dit zijn voortdurend terugkerende statische bewegingen en een eenzijdige belastende houding in combinatie met overmatig gebruik. Vermoeidheid en werkstress komen hier ook nog vaak bij kijken en helpen ook absoluut niet mee. Maar wat zijn dan de belangrijkste voordelen van een ergonomische muis?

1. Meer ondersteuning voor je hand en/of pols
2. Een natuurlijke(re) houding
3. Betere grip tijdens je dagelijkse werkzaamheden
4. In mindere mate inspanning tijdens het gebruik van je muis

Uiteindelijk zorgt de ergonomische muis voor een betere houding van je arm. Door het speciale ontwerp van een ergonomische muis, ofwel verticale muis, worden je hand, pols, arm en schouder gedwongen een natuurlijke houding aan te nemen waardoor de RSI-klachten zullen worden voorkomen. Doordat er minder spanning wordt gecreëerd is je lichaam logischerwijs meer ontspannen, maar heb je ook een gezonder lichaam en hoogst waarschijnlijk een hogere productiviteit. De ergonomische muis biedt daarom niet alleen voordelen voor de werknemer zelf, maar ook voor de werkgever.

Hoe kies je een ergonomische muis?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten ergonomische muizen in diverse ontwerpen. Maar hoe weet je nu welke ergonomische muis goed aansluit bij jouw wensen en behoeften? Het is allereerst belangrijk dat je kijkt wat voor soort muis je graag wilt. Daarbij is het handig om de lengte en breedte van je hand op te meten. Om welke reden wil je precies een ergonomische muis aanschaffen? Elke ergonomische muis heeft soms weer net wat andere eigenschappen die misschien juist voor jou wel of niet van belang zijn. Lees je daarom goed in in wat de betreffende ergonomische muis kan en doet. Wil je echt zeker weten of je de juiste muis hebt? Dan is het toch verstandig om vooral te gaan testen en te kijken of de soort ergonomische muis bevalt. Vaak kun je een muis testen en binnen een bepaald termijn terugsturen en/of terugbrengen (in overleg) wanneer deze toch niet helemaal bevalt. De ergonomische moet wel passen bij jouw hand om het optimale resultaat eruit te halen.

Hoe maak je optimaal gebruik van een ergonomische muis?

Wij geven je graag een aantal tips mee die je zullen helpen bij zo min mogelijk klachten en er daarnaast voor zorgen dat je het maximale uit de ergonomische muis haalt. Zorg er in elk geval voor dat je de muis zo dicht mogelijk bij je lichaam houdt wanneer je aan het werk bent. Daarbij is een ellebooghoek van minimaal 90 graden van belang. Zo kun je ook gemakkelijk vanuit de elleboog de ergonomische muis bewegen. Zorg er ook voor dat je niet te veel spanning hebt staan op het moment dat je een muis vast hebt, maar zorg juist voor een losse houding. Naast deze tips is het ook belangrijk dat je geen polssteun gebruikt wanneer je met een muis werkt. Wat ook handig is, is om gebruik te maken van bepaalde sneltoetsen op je toetsenbord. Dat betekent namelijk dat je uiteindelijk weer minder gebruik hoeft te maken van je (ergonomische) muis. Waar je het muisgebruik kunt beperken, raden we je dat ook aan om te doen. Wat ook een belangrijk aandachtspunt is is de bewegingsvrijheid van je hand op je bureau. Zorg er daarom voor dat je arm niet vast ligt op een armsteun. Zo ben je namelijk sneller geneigd om de muis vanuit je pols te bedienen en dat is nou net niet de bedoeling.