Gezond aan het werk met een ergonomisch toetsenbord

Wil je optimaal gebruikmaken van een ergonomisch toetsenbord? Zorg er dan ook voor dat je een ergonomische muis hebt. De combinatie van een ergonomisch toetsenbord met een ergonomische muis vormt eigenlijk de basis van een ergonomische werkplek. Wanneer je voor een ergonomisch toetsenbord kiest, ga je vervelende RSI-klachten aan je pols, arm en/of hand tegen. Een veel voorkomende klacht is toch wel de welbekende muisarm. Maar wat biedt een ergonomisch toetsenbord wat een traditioneel toetsenbord niet heeft? Dit en meer lees je in dit artikel!

De voordelen van een ergonomisch toetsenbord

Een ergonomisch toetsenbord voorkomt diverse (RSI) klachten. Maak je geen gebruik van het numerieke deel van een toetsenbord? Dan is het verstandig om te kiezen voor een compact (ergonomisch) toetsenbord. Waarom? Dit verkort namelijk de reikafstand naar de muis waardoor uiteindelijk de spierspanning in de arm wordt verminderd. Om optimaal resultaat te halen uit zo’n ergonomisch toetsenbord, is het in elk geval zaak om op het bureaublad voor het toetsenbord een ruimte van ongeveer 8 centimeter te creëren. Een ergonomisch toetsenbord gaat eigenlijk fysieke ongemakken tegen. Zo’n toetsenbord bepaalt namelijk voor een groot deel je lichaamshouding die uiteindelijk ook weer invloed heeft op eventuele lichaamsklachten. Het voordeel van zo’n toetsenbord is dat je deze geheel naar jouw wens kunt instellen doordat zowel de breedte als de lengte verstelbaar is. Het verschil met een normaal toetsenbord is toch wel dat zo’n toetsenbord vaak te breed is of niet de juiste vorm heeft waardoor ergonomisch werken niet mogelijk is. Los daarvan blijkt dat de traditionele toetsenborden de spieren in de onderarm zo belasten waardoor het risico op RSI klachten toeneemt. Reden genoeg om over te stappen op een ergonomisch toetsenbord zodat je heerlijk ontspannen kunt werken.

Ergonomisch toetsenbord in alle soorten en maten

Er zijn veel verschillende soorten ergonomische toetsenborden. Zo ben je er in ieder geval zeker van dat er hoe dan ook een toetsenbord is die aansluit bij jouw wensen en behoeften. Je kunt niet alleen kiezen uit toetsenborden met verschillende functies, maar ook met verschillende afmetingen, materialen en designs. Sommige toetsenborden zijn heel gebogen, terwijl andere juist weer heel plat zijn. Het is maar net wat past jou. Ook kun je kiezen voor een ergonomisch toetsenbord met draad of een toetsenbord die juist draadloos is. Zo’n verstelbaar ergonomisch toetsenbord zal uiteindelijk krommingen in de onderarm verminderen. Je kunt ook kiezen voor een compact toetsenbord die het mogelijk maakt om met de muis binnen schouderbreedte te werken. Je hebt ook keuze uit een een numeriek toetsenbord en andere specialistische toetsenborden. Specialistische toetsenborden zijn vooral geschikt voor mensen met een beperking of in speciale (medische of industriële) omgevingen.

Hoe kies je een ergonomisch toetsenbord uit? Tips lees je hier!

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er ontzettend veel verschillende soorten ergonomische toetsenborden in verschillende ontwerpen. Hoe weet je of een ergonomisch toetsenbord aansluit bij jouw wensen? Het is vooral belangrijk dat je in eerste instantie kijkt naar wat voor soort toetsenbord je op zoek bent. Ook is de reden voor een ergonomisch toetsenbord van belang. Denk er ook over na waarvoor je hem precies gaat gebruiken. Gebruik je vaak het numerieke gedeelte? Kies dan voor een ergonomisch toetsenbord met numeriek gedeelte. Zo heeft elk soort toetsenbord weer net andere eigenschappen. Het is dus van belang dat je goed op de hoogte bent van de voor- en nadelen van elk toetsenbord om erachter te komen wat past bij jouw wensen. Uiteindelijk weet je nooit zeker of je een juiste aankoop doet. Het is daarom van belang om vooral te gaan testen en te kijken of er een mogelijkheid is om deze toetsenborden te testen om te zien wat werkt voor jou. Vaak kun je een ergonomisch toetsenbord binnen een bepaalde tijd testen en eventueel weer terugsturen in overleg.