Het CV in een nieuw jasje

Eigenlijk is de vraag hoe lang we in deze maatschappij nog blijven vragen om een curriculum vitae. Dit zijn toch vaak maar saaie overzichten van waar we in het verleden hebben gewerkt. Dit kan veel aantrekkelijker zou je zeggen, maar hoe kunnen we dat doen? Uit een onderzoek is ook gebleken dat ruim zes miljoen Nederlands dagelijks hun Facebook gebruiken. Dit laat ook zien dat dit het belangrijkste sociale netwerk voor Nederlanders is. Sociale media zijn dan ook niet meer weg te denken uit ons leven zowel in privésituaties als op werk.

Sociale netwerken zijn waardevol

Sociale media vormen een waardevolle bron voor het uitwisselen van niet alleen contacten, maar ook ervaringen en nieuwtjes. Hoogst waarschijnlijk zoekt elke HR-professional sollicitanten op internet op. Een Facebookprofiel komt dan al snel naar boven. Instagram, Twitter en Snapchat kunnen ook interessante informatie geven over nieuwe talenten. LinkedIn is misschien nog wel het meest geschikt voor de zakelijke branche en dus ook voor het solliciteren.

Naast LinkedIn zijn er ook kleinere netwerken zoals Branded.me. Steeds meer uitnodigingen voor dit netwerk komen voorbij. Dat is uiteindelijk niet voor niets, want deze website biedt mogelijkheden om werkervaring op een mooie en moderne manier vorm te geven en te presenteren. Met dit soortgelijke websites wordt het opstellen van een CV eigenlijk overbodig.

Een eigen commercial als CV

Naast het saaie pdf-bestand met onze werkervaring biedt internet eigenlijk zoveel meer mogelijkheden waarvan we zelf misschien nog niet eens op de hoogte zijn. In een profiel op internet kun je bijvoorbeeld veel meer informatie kwijt over bepaalde banen of projecten waar je misschien wel heel trots op bent. Het toevoegen van foto’s en andere beelden is een fluitje van een cent.

Wil je er echt bovenuit steken? Dan kun je ervoor kiezen om een YouTube-video te maken waarin je jezelf presenteert. Hierbij komt ook meteen de uitdrukking om de hoek kijken: beelden zeggen immers meer dan woorden. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je deze pitch goed voorbereidt en je online profielen een update geeft. Zo wordt een CV eigenlijk overbodig!

Wil je meer weten over hoe je sociale media kunt inzetten bij werving en selectie? Dat lees je hier!