Het impregneren van vloeren

Heb je tegels in huis en wil je deze graag laten impregneren? Dat kan erg zinvol zijn. Je kan ervoor kiezen om je vloeren te laten impregneren, maar je kan dit bijvoorbeeld ook doen voor je wandtegels. Doordat er een bescherm- en impregneerlaag wordt aangebracht, kan het vuil zich vervolgens minder goed hechten aan de tegel of wand. Dat is natuurlijk heel handig, want zo blijft het vuil en de vloeistoffen op de bescherm- en impregneerlaag liggen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je het vuil gemakkelijk kunt verwijderen. Benieuwd hoe je je vloer het best kunt impregneren en wat daar allemaal bij komt kijken? Lees dan snel verder!

Met deze producten kun je je vloer impregneren

Heb je een natuurstenen vloer in je huis liggen? Dan doe je er verstandig aan om dit soort vloeren altijd te impregneren. Het is namelijk belangrijk dat deze vloer wordt voorzien van zowel een bescherm- als impregneerlaag om vuil op een afstandje te houden. Een handig en veel gebruikt product hiervoor is de HMK S34N Vlekstop van Moeller Stone Care. Dit product bevat een kleurloze impregneer die snel en eenvoudig in de tegel trekt. Je kunt ook kiezen voor kleurverdiepende bescherm- en impregneerproducten. Dit zijn bijvoorbeeld de HMK S235 en HMK S242. Bij het gebruik van deze producten ligt de laag meer op de tegel. Daarom zal je vloer eerder slijten bij het gebruik van dit product.

Hoe impregneer je een vloer?

Voordat je begint met het impregneren van je vloer, dien je de vloerverwarming uit te zetten (mocht je deze in huis hebben). Heb je de vloerverwarming uitgezet? Dan doe je er goed aan om in elk geval te wachten totdat de ondergrond is afgekoeld tot de natuurlijke temperatuur. Voor optimaal resultaat is het ook van belang dat je de vloer grondig schoonmaakt en de vloer daarna ook goed laat drogen. Breng vervolgens de HMK S34N Vlekstop gelijkmatig over je vloer aan in een grote hoeveelheid op de ondergrond met een zachte kwast of een kortharige roller. Ondervind je sterk zuigende oppervlakken? Zorg er dan voor dat je dit product na 24 uur opnieuw aanbrengt. Het kan ook zo zijn dat je zwakzuigende vloeren hebt waardoor je dit product kunt verdunnen met verfverdunner in de verhouding een tot tien. Vergeet niet de overtollige resten van HMK S234 voor het indrogen te verwijderen met een wisser of doek. Zowel de vloeistofafstotende als vuilafstotende laag ontwikkelt zich na zo’n 48 uur.

Andere oplossingen zijn ook mogelijk

Je kunt er ook voor kiezen om andere producten te gebruiken voor het impregneren van je vloeren zoals eerder genoemd. Het gaat dan omĀ HMK S235 en HMK S242. Tussen deze twee producten zit wel een verschil. De HMK S242 verdiept niet alleen de kleur van de vloer, maar geeft ook een zijdeglans en versterkt de structuur van het oppervlak. De HMK S235 heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen maar dan zonder glans. Zowel de houdbaarheid als de werking van de producten zijn sterk afhankelijk van het gebruik en het onderhoud van je vloer. Bij natuurstenen vloeren is het vooral van belang dat je deze vloer toch regelmatig dweilt met HMK P324. Hierdoor voed je de vloer waardoor de bescherm- en impregneerlaag langer behouden blijft.