Hoe werken microvezeldoekjes?

Microvezeldoekjes worden in de volksmond ook wel wonderdoekjes genoemd. Dit is ook niet geheel onterecht. In 1994 doken zij voor het eerst op in de professionele schoonmaakwereld. Voor consumenten zijn de microvezeldoekjes pas bekend geworden door verschillende schoonmaakparty’s bij mensen thuis. Waarom noemen wij deze doekjes nou eigenlijk wonderdoekjes? Dat is zeer eenvoudig. De microvezeldoekjes maken het voor mensen mogelijk om zonder toevoeging van schoonmaakmiddelen een schoon en streeploos resultaat te krijgen.

Wat doen de microvezeldoekjes precies?

In de microvezeldoekjes zitten duizenden kleine weerhaakjes welke het vuil van het schoon te maken oppervlak schraapt. Door het hoge absorberende vermogen zuigen (en prikken) ze vet en vuil naar binnen en houden het stevig vast. Hierdoor is het niet mogelijk om het vuil met de hand eruit te spoelen. Wanneer je de microvezeldoekjes uitgebreid wast in de wasmachine, zal het vuil volledig uit het doek en/of mop verdwijnen.

Hoe gebruik je de microvezeldoekjes?

Droge doeken, moppen of dusters worden gebruikt om stof gemakkelijk te verwijderen. Daarnaast worden deze ook gebruikt om op glas of glanzende onderdelen op te wrijven. Vochtige doeken of moppen worden gebruikt om overige vervuiling te verwijderen. Hiervoor hoef je geen volle emmers water meer te vullen. De microvezeldoek of mop moet je licht bevochtigen met een spuitflacon of plantenspuit. Wanneer een microvezeldoek vervuild is, is het verstandig om deze niet uit te spoelen of droog te wringen. Het is dan het beste om een schone doek te pakken. Hier kunt u een demovideo bekijken welke uitleg geeft over het gebruik van een microvezeldoek.

Het gebruiken van microvezel vloermoppen gebeurt hetzelfde als de microvezeldoekjes. Echter is er voor de microvezel vloermop een handig dweilsysteem ontworpen. Bij het dweilsysteem kunt u de steel met water vullen. Hiermee kun je met één druk op de knop de vloer bevochtigen om vervolgens met de microvezelmop de vloer te dweilen.

Weg met strepen of een waas

Een voordeel van het schoonmaken met microvezeldoekjes en water is dat deze geen was of strepen achterlaat na het schoonmaken. Een waas wordt immers vaak veroorzaakt door overblijfselen van schoonmaakmiddelen. Voortaan heb je dus een streeploos resultaat met microvezeldoekjes.

Hoe maak je microvezeldoekjes schoon?

De microvezeldoekjes kun je het beste schoonmaken door deze te wassen. De doekjes kunnen gemakkelijk mee gewassen worden met de bonte was. Let wel op dat deze op maximaal 60° C en zonder wasverzachter gewassen mogen worden. Wasverzachter vult namelijk de poriën op waardoor het absorptievermogen sterk afneemt. Hetzelfde gebeurt als je reinigingsmiddelen toevoegt bij het schoonmaken. Na de wasbeurt kun je de microvezeldoekjes direct in gebruik nemen doordat de doekjes nog klamvochtig zijn. \

vouwtechniek

Microvezeldoekjes vouwen

Als je de microvezeldoekjes op een bepaalde manier vouwt dan zul je 8 of 16 schone kanten hebben. Wanneer een kant vervuild is neem je een schone kant. Wanneer alle kanten vervuild zijn kun je een nieuwe doek pakken. Door de doeken niet meer te spoelen in een emmer water, blijven de bacteriën in het doek en worden zij niet verplaatst naar het water in de emmer. Daarnaast kun je hierdoor de bacteriën ook niet verplaatsen naar eventueel nieuw te reinigen onderdeel.

Hoef ik nooit meer reinigingsmiddelen te gebruiken?

Er blijven altijd onderdelen in huis die we niet alleen met een microvezeldoekje kunnen schoonmaken. Kalk en extreme vetten zullen we toch echt moeten oplossen met reinigingsmiddel. Polijsten zullen we met een pasta of crème moeten doen. Schimmel verwijderen lukt helaas niet alleen met een microvezeldoek, maar zal ook ondersteuning nodig hebben van een weer of vochtplekken reiniger op basis van chloor.

Zijn microvezeldoekjes duur?

Zoals bij veel producten geldt: goedkoop is duurkoop. Het proces om een goede microvezel te maken en deze in doeken of moppen te verwerken is lastig en vergt redelijk wat tijd. Goede microvezeldoeken of moppen kunnen tot wel 400 en 600 keer gewassen worden. Goedkopere varianten werken al na tien wasbeurten niet meer. Bezuinig dus niet op de kwaliteit van de microvezeldoeken.

Het gebruik van microvezeldoeken maakt het schoonmaak werk lichter, makkelijker en beter, mits juist toegepast en wanneer er een goede kwaliteit microvezel gebruikt wordt. Doordat er geen reinigingsmiddelen gebruikt hoeven worden, is er een forse besparing mogelijk op het dagelijkse schoonmaakwerk en is het beter voor het milieu. Wil je toch nog meer informatie over microvezeldoekjes en dergelijken? Neem dan contact op met ThuisSchoonmaken.nl.