Hoe zit het met de reiskosten van je werknemers?

Los van het loon zijn er ook andere aspecten waarmee je je werknemers kunt motiveren om bij jou als bedrijf te komen werken of te blijven werken. Zo is er een bekend voorbeeld: de auto van de zaak. Benieuwd hoe het precies zit met een auto van de zaak? Download dan onderaan de pagina deze whitepaper die hier alles over vertelt!

Voor de waardering van een privévoordeel als een auto van de zaak, zorgde de overheid voor een labyrint aan fiscale regelingen voor niet alleen vergoedingen, maar ook verstrekkingen. Al deze oude regels zorgden voor veel administratieve rompslomp bij de werkgevers. Daarnaast kon de Belastingdienst dit nauwelijks handhaven. Zo werd er een nieuw stelsel voor alle vergoedingen en verstrekkingen de wereld ingeroepen. Dat is de welbekende werkkostenregeling.

Alle afspraken rondom de reiskosten van werknemers

Reis je met de auto naar je werk? Of met het openbaar vervoer? Zowel de reiskosten- als kilometervergoedingen vallen onder de WKR. Wanneer je een arbeidsovereenkomst aangaat, worden hier afspraken over gemaakt. De afspraken die toentertijd zijn gemaakt over reiskosten- en kilometervergoedingen, moet je je dan ook aan houden ongeacht of de wetgever nu een andere afspraak voor je heeft bedacht. Ga je een nieuwe arbeidsovereenkomst aan? Of zijn er onderhandelingen met cao-partners? Dan dien je er rekening mee te houden dat de nieuwe regelgeving van de WKR in zal gaan en zal gelden voor jou.

Het veelbesproken onderwerp: de WKR

Wat doet de werkkostenregeling eigenlijk precies? De werkkostenregeling vervangt wel negenentwintig regelingen voor belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Is er sprake van een overgangsperiode in de vorm van bijvoorbeeld een ander contract of een andere werkplek? Dan is de WKR verplicht voor alle werkgevers sinds 1 januari 2015. Het belangrijkste aspect die valt onder de WKR is toch wel dat alle vergoedingen en verstrekkingen als belast loon gekwalificeerd worden. Soms gelden er juist vrijstellingen, of worden vergoedingen op nihil of laag gewaardeerd. Hoe zit het dan met computers of mobiele communicatiemiddelen? Dan komt het noodzakelijkheidscriterium om de hoek kijken.