Kinderen en slapen

Het is belangrijk dat uw kind voldoende slaapt. Dit is namelijk er belangrijk voor de ontwikkeling en het groeiproces. Vaak klagen ouders dat hun kind niet wil slapen. Eén op de vier ouders krijgen te maken met slaapproblemen van kinderen in de leeftijd van twee tot zes jaar. Meestal gaat het over na een korte periode. Het kan ook uitgroeien tot een chronisch slaapprobleem. Blijven de problemen aanhouden of verergert de situatie? Dan kunt u het beste een huisarts inschakelen.

Een veel gestelde vraag is hoe het naar bed gaan beter kan verlopen. Wij hebben hieronder een aantal tips voor u om het naar bed brengen van uw kind zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Vast ritme en bedritueel

Maak van het naar bed gaan een vast ritueel en houd het rustig en intiem. Zorg dat uw kind op een vast tijdstip naar bed gaat. Laat het slaapritueel al ruim voor bedtijd beginnen. Ga niet in discussie en laat het niet over aan de keuze van uw kind.

Slaap opwekken bij uw kind

Een douche werkt verfrissend! Het is echter geen goed idee om dit te doen voor het slapen gaan. Even badderen met uw kind is een beter alternatief voor het slapen gaan. Sluit het ritueel af met een rustige activiteit, zoals een boekje voorlezen of nog even napraten. U kunt ook samen de dag doornemen.

Wij raden het af om voor het slapen gaan nog even televisie te kijken. Bepaal wel zelf wat uw kind mag zien. Kies programma’s die voor het kind niet te spannend zijn. Zet het toestel ruim voor bedtijd uit of neem het kind voor een andere activiteit naar andere plek bij de tv vandaan.

Veiligheid creëren

Om veiligheid te creëren voor u kind kunt u altijd een klein lampje branden of de deur op een kier zetten, zodat er wat licht naar binnen kan vallen. Is uw kind erg angstig, blijf dan even in de buurt van de slaapkamer. Komt uw kind het bed uit, breng uw kind dan rustig en kalm terug naar bed. Beloon hem/haar niet met een spelletje of een praatje, houd het kort en duidelijk.

Wij adviseren u om nooit uw kind met straf naar bed te sturen. Het moet namelijk een veilig, plezierig en prettig zijn om naar bed te gaan zonder nare associaties. Voor een veilig én goed bedsysteem met het juiste matras gaat u natuurlijk naar onze Beddenspecialist.nl slaapadviseurs.

Waarom valt mijn kind nog uit bed?

Tijdens het slapen wordt er regelmatig van houding verandert en een volwassene weet daarbij binnen de grenzen van het bed te blijven – uit ervaring. We hebben geleerd om te onthouden welke kant we tijdens de slaap omdraaien en de volgende keer draaien we netjes terug. Dit houden we allemaal onbewust bij. Een kind mist deze kennis en zal tijdens het draaien soms 2x dezelfde kant op draaien, met de kans dat het de grenzen van het bed overschrijd. Met het stijgen van de leeftijd en met het opdoen van “ervaring” zal het steeds minder voorkomen dat uw kind uit bed valt.