Nachtzweten tijdens het slapen

Het afkoelingsmechanisme van je lichaam heeft een belangrijke functie. Deze beschermt het lichaam namelijk tegen oververhitting. Maar hoeveel vocht verlies je dan wanneer je transpireert? Het blijkt dat bij overmatig transpireren, ofwel nachtzweten, iemand minimaal een halve liter vocht per nacht verliest. Vaak is het zo dat overmatige tranpsiratie een bijwerking is van een bestaande (lichamelijke) klacht. Door erachter te komen wat de oorzaak is van deze bijwerking, zal uiteindelijk het ongemak (ofwel nachtzweten) snel verdwijnen. Overmatig transpireren heeft geen ernstige gevolgen, maar het zorgt er wel voor dat je met doorweekte nachtkleding in bed wakker wordt. Ook zijn je kussen, je matras en je dekbed vaak zo klam door het zweten. Een matras, een matrasbeschermer en een goede ventilatie kunnen bijdragen. Het is dus belangrijk dat je hier in elk geval goed over nadenkt. Wanneer je hier toch dagelijks last van hebt, is het in ieder geval aan te raden om het beddengoed vrij regelmatig te wassen.

Dit doe je bij overmatig nachtzweten

Als je toch vrij vaak last hebt van overmatig transpireren, dan is het verstandig om te kiezen voor een matras en bedbodem met het grootste ventilatievermogen. Het is vooral belangrijk dat je bij de aankoop let op niet alleen het beddengoed, maar vooral ook de matrasbeschermer en het bedsysteem om de warmte-ontwikekling zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo ben je het probleem eenvoudig(er) voor! Je kunt kiezen voor anti-transpiratie matrashoes/beschermer. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Kijk dan hier!

Hoe kan ik mijn kind helpen?

Heeft je kind al langere tijd last van nachtzweten, maar weet je niet wat je hieraan kunt doen? Wanneer overmatig transpireren zich regelmatig herhaalt en je de omgevingsfactoren ook al hebt aangepakt, kun je toch het best langs de huisarts om dit probleem te bespreken. Vooral wanneer dit probleem zich al langere tijd voordoet. Met behulp van de diagnose kan worden uitgesloten waardoor dit wordt veroorzaakt. Zijn er geen aanwijsbare oorzaken gevonden? Dan is het afwachten of dit tijdelijk is en of je kind hier overheen zal groeien.

Eigen invloed op nachtzweten

Om nachtzweten zoveel mogelijk tegen te gaan kun je allereerst er zelf voor zorgen dat je zorgt voor luchtige nachtkleding tijdens je slaap. Je kunt hierbij synthetische producten en stoffen het best vermijden. Frisse lucht kan ook helpen. Zorg er dus in elk geval voor dat je de slaapkamer zo koel mogelijk houdt. Zo dien je ook rekening te houden met een zomerdekbed in de zomermaanden en een winterdekbed in de wintermaanden. Ook kan het helpen om geen scherpe kruiden in het eten te gebruiken en in de avond zo min mogelijk frisdrank en alcohol te drinken.