Slaapwandelen bij kinderen

Slaapwandelaars zijn vaak ’s nachts actief. Slaapwandelen komt veel voor. Niet alleen bij ouderen, maar ook bij kinderen. Ongeveer 15 procent van de kinderen heeft minstens één keer geslaapwandeld. Slaapwandelen verdwijnt normaal gesproken van de pubertijd. De hersenen kunnen vanaf dat moment de hoeveelheid informatie van overdag prima aan. Als er spanningen en stress zijn, neemt de kans op slaapwandelen toe.

Wanneer begint slaapwandelen?

Slaapwandelen begint meestal één tot drie uur na het inslapen. Het kan zich die nacht dan nog een aantal keer herhalen. Meestal zijn dit bewegingen en activiteiten die men elke dag herhaalt denk hierbij aan aankleden en spullen pakken.

Het geheugen functioneert verder niet tijdens het slaapwandelen. Iemand die slaapwandelt herinnert zich daarom achteraf niks. Meestal is slaapwandelen ongevaarlijk. Indien u onder de risicoslaapwandelaar valt, dan gaat de slaapwandelaar de straat op en/of heeft kans om te vallen.

Wat kunt u doen aan slaapwandelen?

Helaas is slaapwandelen niet te behandelen. Belangrijk is dat de slaapomgeving van zo min mogelijk risico’s worden voorzien. Sluit ramen en deuren naar buiten en zorg voor een opgeruimde vloer. Houdt een regelmatig slaappatroon aan. Verder kunnen ontspanningsoefeningen goed helpen en voorkom oververmoeidheid.