Slaapwandelen komt meer voor dan je denkt

Zoals je vast al verwacht zijn slaapwandelaars voornamelijk in de nacht actief. Slaapwandelen komt ook meer voor dan je denkt. Zo blijkt dat ongeveer 15 procent van alle kinderen in Nederland minimaal een keer of zelfs meerdere keren heeft geslaapwandeld. Wanneer de pubertijd zijn intrede doet bij kinderen, zou het in principe moeten verdwijnen. Vanaf dat moment kunnen de hersenen de hoeveelheid informatie prima overdag aan. Slaapwandelen gebeurt vaak wanneer er veel nieuwe dingen op je afkomen. Ditzelfde geldt wanneer je stress hebt of als er spanningen zijn.

Wanneer ga je slaapwandelen?

Vaak begint slaapwandelen een tot drie uur na het inslapen op bed. Het is zelfs zo dat slaapwandelen regelmatig vaker dan een keer per nacht voorkomt. Het kan zich dus meerdere malen herhalen. De bewegingen die zich dan voordoen zijn vaak bewegingen en activiteiten die je eigenlijk dagelijks doet. Dit kan bijvoorbeeld aankleden zijn.

Slaapwandelen vs. geheugen

Als je gaat slaapwandelen dan komt het er eigenlijk op neer dat het geheugen niet (goed) functioneert. Dat verklaart ook meteen waarom iemand zich na het slaapwandelen er niets meer van kan herinneren. In principe is het zo dat slaapwandelen ongevaarlijk is al geldt dit niet voor risico slaapwandelen. Bij risico slaapwandelen gaat het zelfs zo ver dat de slaapwandelaar de straat op gaat en meer kans heeft om te vallen.

Er zijn niet echt oplossingen te noemen om slaapwandelen tegen te gaan. Het is vooral belangrijk dat de slaapomgeving veilig en zo min mogelijk van risico’s is voorzien. Heb je er regelmatig last van? Dan is het in ieder geval verstandig om je deuren en ramen te sluiten. Ook doe je er goed aan om de vloer goed opgeruimd te hebben zodat je in elk geval niet lelijk ten val komt. Wat we je wel mee kunnen geven is dat een regelmatig slaappatroon in ieder geval van groot belang is.