Voor een bedrijf zijn KPI’s belangrijk

KPI’s werken eigenlijk hetzelfde als systemen. Ze werken alleen wanneer iedereen binnen het bedrijf weet wat hij of zij ermee moet doen. In deze whitepaper vind je informatie over veelgebruikte KPI’s, ofwel sleutelindicatoren, voor projectorganisaties.

KPI’s zijn…

Voordat je begint met het vaststellen van de sleutelindicatoren van de organisatie, is het toch wel van belang om te weten wat key performance indicators nou precies zijn. Key perfermance indicators zijn kengetallen die weergaven hoe een organisatie er op bepaalde punten voor staat. Dit komt tot stand door de invoer van gegevens. Echter moet dit wel zorgvuldig en volledig gebeuren, want anders heb je helemaal niets aan deze informatie. Om een voorbeeld te noemen: gewogen waarde salestrajecten. Dit is een KPI die laat zien wat de realistische waarde van je verkooplijn is. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de verwachte waarde van het project, maar ook naar de slagingskans. Wil je deze gegevens verspreid over verschillende maanden zien? Dan is het van belang om de verwachte orderdatum ook mee te nemen hierin.

Voor je verkopers betekent dit dat zij elk verkooptraject van begin tot eind moeten bijhouden. Mocht de prospect uitspreken dat de knoop volgende week wordt doorgehakt, dan moet de datum worden bijgewerkt. Het is daarnaast ook van belang dat je deze potentiële nieuwe klant bovendien laat weten dat hij verwacht dat je de opdracht krijgt en dan pas je de slagingskans aan. Gebeurt dit niet? Dan heb je geen actueel overzicht en heeft deze KPI minder waarde waardoor je hier dus niet betrouwbaar op kunt sturen.

Essentieel zijn volledigheid en zorgvuldigheid

Het is eigenlijk van belang dat je binnen een organisatie beschikt over software waarmee iedereen in de organisatie uit de voeten kan waardoor zorgvuldigheid en volledigheid veel beter onder controle te krijgen zijn. Dit geldt helemaal wanneer je inzichtelijk krijgt wanneer er door wie bepaalde zaken voor het laatst zijn bijgewerkt en wie hiervoor verantwoordelijk is. Zo kun je als organisatie niet alleen leren, maar ook discipline opbouwen. Ook kun je naast tijdig signaleren ook beargumenteren waarom bepaalde acties nodig zullen zijn.

Maar waarom zijn KPI’s zo belangrijk?

Het is geheel afhankelijk van je rol binnen de organisatie welke KPI’s van belang zijn. Dit geldt zeker wanneer het sturen op sleutelindicatoren nieuw is voor je bedrijf. Dan is het in elk geval erg belangrijk om duidelijk te maken hoe ze je organisatie helpen. Wanneer dit duidelijk is, wordt het goed bijhouden van de benodigde informatie veel eenvoudiger.


Om daadwerkelijk te leren en te groeien is het verstandig om periodiek alle KPI’s door te nemen om te zien waar de organisatie staat. Hierin kun je namelijk aflezen welke trend zich voordoet en of je je in de juiste richting beweegt met de organisatie. Ook kun je jezelf de vraag stellen wat er eventueel moet veranderen om zo bij te sturen en uiteindelijk op de gewenste positie uit te komen. Door regelmatig KPI’s te bespreken, wordt het duidelijk of je met de juiste zaken bezig bent. Uiteindelijk ben je zo beter in staat de beste keuzes te maken.

Hoe maak je KPI’s?

Wij kunnen ons alles voorstellen dat je benieuwd bent hoe je nu precies de juiste KPI’s verkrijgt. Visma Software ondersteunt projectorganiaties bij het verkrijgen van inzicht in operationele en financiële processen. De eerder genoemde KPI’s zijn met Visma Severa eenvoudig samen te stellen. Dit is de alles-in-één-cloudoplossing voor projectorganisaties. Toch meer weten over hoe dit precies in zijn werk gaat? Dan kun je hier een demo aanvragen of deze webinair bekijken.