Wat is een jetlag?

Kortgezegd is een jetlag eigenlijk de verstoring van het slaap- en waakritme. Maar waar wordt een jetlag nu voornamelijk door veroorzaakt? De oorzaak van een jetlag is het passeren van verschillende tijdszones waardoor onze biologische klok helemaal van slag raakt. Je ‘normale’ ritme heb je helaas niet zomaar terug. Dit kan wel dagenlang duren. Wanneer je richting het oosten vertrekt, wordt een jetlag vaak als meest hinderlijk ervaren. De mate waarin je last krijgt van een jetlag is afhankelijk van onder andere je lichamelijke conditie. Wanneer je voor de vlucht al moe bent of slaaptekort hebt, zal dit absoluut niet ter bevordering zijn van je jetlag. Logischerwijs hebben vermoeide en/of gestreste reizigers meer kans op klachten van een jetlag dan mensen die uitgerust aan hun reis beginnen. Het is dus van belang dat je uitgerust op reis gaat. Een tip die we je nog mee willen geven: drink geen koffie en maak geen gebruik van slaapmiddelen. Dit kan namelijk de kans op trombose tijdens je vlucht aanzienlijk vergroten.

Verschil in tijdszone

Om een jetlag zoveel mogelijk tegen te gaan, voorzien wij je graag van enkele tips om je jetlag zo effectief mogelijk te bestrijden. Vlieg je richting het oosten? Dan raden wij je aan om een of twee uur vroeger te slapen. Het best is als je dit ritme ook in het vliegtuig probeert aan te houden. Indien je richting het westen op reis gaat, is het verstandig om een of twee uur later naar bed te gaan dan normaal. Het is daarbij handig om je horloge al voor de vlucht op de nieuwe plaatselijke tijd te zetten.

Voeding en vocht

Naast je slaapritme, is het ook niet geheel onbelangrijk om je voeding- en vochtgehalte in de gaten te houden met betrekking tot een eventuele jetlag. Om je spijsvertering te helpen, doe je er verstandig aan om voor vertrek en tijdens de vlucht lichte maaltijden te eten op tijden van je uiteindelijke bestemming. Los daarvan doe je er verstandig aan om genoeg water te drinken en koffie, thee en alcohol te vermijden om uitdroging tegen te gaan.

Blijf bewegen

Waar kun je nog meer opletten om een jetlag zoveel als mogelijk tegen te gaan? Het advies is in elk geval om zowel voor als tijdens de vlucht te bewegen. Dit geldt vooral voor lange vluchten waarbij je langdurig stil dient te zitten. Wandel bij een tussenstop bijvoorbeeld wat rond. Of overweeg eens om een paar weken voordat je vertrekt elke ochtend 20 minuten flink te bewegen. Plan bij verre reizen ook een paar dagen in waarin je kunt herstellen van je reis.