Werk en privé in Analytics

Over de analytics heeft de Autoriteit Persoonsgegevens kort geleden een uitspraak gedaan. Twee bedrijven zijn op de vingers getikt door de privacyautoriteit. Zij hadden toegang tot de data die deze wearables van de werknemers genereren. Dit betekent dat de werkgever ook toegang had tot de slaapstatistieken van de werknemers en de hoeveelheid beweging. Dat is voor een HR-professional uiteraard interessante data. Vooral als je dat combineert met bijvoorbeeld de verkoopresultaten of het ziekteverzuim per werknemer.

Vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens is gebleken dat dit niet mag. Het is daarom ook niet de bedoeling om gegevens over de gezondheid van werknemers in te zien. Zelfs niet als de medewerker hier toestemming voor geeft. Gegevens over slaappatronen of de hoeveelheid beweging zijn gevoelige persoonsgegevens die iets zeggen over de gezondheid van de werknemers. Daarom gelden hiervoor strenge wettelijke eisen.

De verklaring waarom een werkgever geen inzage mag hebben in deze persoonlijke gegevens is eigenlijk heel eenvoudig. In een arbeidsverhouding is over het algemeen geen sprake van ‘vrije’ toestemming, laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten. In deze arbeidsverhouding is de werknemer namelijk financieel afhankelijk van de werkgever.

Dubbel gevoel

Het is uiteraard een begrijpelijk besluit vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens, maar wel jammer voor een organisatie. Deze informatie kan jou als werkgever inzicht geven in de effectiviteit van individuen binnen de organisatie en vooral hoe dat verbeterd kan worden. Aan de andere kant is het ook wel logisch dat de werkgever niets hoort te weten over het slaapritme van de werknemers of andere privéinformatie. Deze informatie is toch privé, ook al heeft dat wel direct invloed op de prestaties op de werkvloer.

Stimuleer je werknemers

Vorig jaar was het ook raak, want toen kwam er ook een Nederlands bedrijf in het nieuws waar hun werknemers vrijwillig rondliepen met wearables. Wel was het zo dat alleen de werknemers zelf inzicht in de statistieken van hun gezondheid hadden en niet de baas. Zo konden ze op de werkvloer hun gedrag aanpassen door bijvoorbeeld meer te gaan lopen op de werkvloer en niet te lang achter elkaar te blijven zitten.
Stimuleer vooral je werknemers door een fitnesstracker te geven, maar doe dit dan alleen als stimulans om gezonder te leven. Niet om als werkgever veel wijzer te worden van deze gegevens.

Toch nieuwsgierig welke data je wel als HR-professional kunt gebruiken? Bekijk dan deze download!