Ziekteverzuim in Nederland

Je hebt het vast wel gemerkt: Nederland kampt al geruime tijd met een griepepidemie. Binnen bedrijven is het ziekteverzuim ook hoger dan normaal. Uit onderzoek blijkt dat er in de week van 15 tot en met 21 februari 150 op de 100.000 Nederlands met griepklachten kampen. Het RIVM laat ook weten dat het griepcijfer het gehele jaar al boven de epidemische grens van 51 per 100.000 ligt. Dat klinkt misschien veel? Dit valt reuze mee gezien het feit dat Nederland over het algemeen een laag ziekteverzuim kent. Het gemiddelde cijfer voor ziekteverzuim ligt namelijk op 3,7 procent. Dat houdt in dat er van elke 1000 werknemers er 37 werknemers zijn die zich ziek melden.

Mocht je meer willen lezen over alle arbeidsstatistieken, dan is het aan te raden om de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO te bekijken. Dit is een echte aanrader voor een HR-professional.

Ik ben ziek en dan…

Nu is de vraag op welke manier meld je je ziek en hoe ga je daarmee om? Als iemand zich ziek meldt, loopt het gesprek eigenlijk altijd op dezelfde manier. Wij kunnen ons voorstellen dat extra tips voor zo’n gesprek soms goed van pas kunnen komen voor de werkgever. Deze tips vind je in dit artikel! Het is nog altijd belangrijk om te weten hoe lang de werknemer ziek denkt te zijn, terwijl dit wel vaak vergeten wordt om te vragen. Het kan ook verstandig zijn om een attente opmerking te maken waaruit je laat blijken dat je blij bent dat de betreffende persoon weer beter is en komt werken. Dit geeft een stukje extra gevoel van waardering. Dit zijn de kleine dingen die het verschil kunnen maken.

Hoe verlaag je het ziekteverzuim?

Op de HR-afdeling kun je er ook alles aan doen om het ziekteverzuim te verlagen bijvoorbeeld door een gezonde levensstijl te stimuleren bij elk van je werknemers. Dit kan al heel makkelijk zijn. Zorg ervoor dat je werknemers regelmatig even van hun werkplek opstaan of veranderen van houding. Of stimuleer je werknemers door in de lunchpauze een rondje te gaan lopen buiten. Wat extra beweging kan zeker geen kwaad.

Of een Business run…

Wil je je medewerkers echt stimuleren, kun je ook eens op zoek gaan naar een gezamenlijke hardloopwedstrijd. Hierdoor worden medewerkers gestimuleerd om actiever te zijn en zal uiteindelijk de kans groot zijn dat de productiviteit op de werkvloer hoger zal uitvallen. Er worden steeds vaker hardloopevenementen gehouden speciaal voor bedrijven. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de onderlinge band tussen collega’s en de uitstraling van het bedrijf naar de buitenwereld toe.

Wil je meer blogs lezen op gebied van human resource management en salarisoplossingen? Bekijk dan het blog van de HRM & Salaris Kennispartner. Uiteraard kun je ook meer lezen in deze whitepaper over het ziekteverzuim.