Zo ben je weer op de hoogte van de ontslagkosten

Ben jij al op de hoogte van de ontslagkosten? Misschien ken je de uitdrukking ‘Ik wens je veel personeel’ wel. Deze verwijst eigenlijk naar de zorgen en problemen die werkgevers met veel personeel in dienst hebben. Deze uitdrukking is al zo oud als de weg naar Rome, maar heeft nog weinig in waarde verloren. En huren van personeel is namelijk een kostbare zaak.

De overheid is de laatste tijd constant bezig om de regels voor werknemers zo gunstig mogelijk te maken. Hier lijken veel kleine en middelgrote ondernemers nu last van te krijgen. Het MKB wordt van alle kanten geconfronteerd met hoge kosten als het om uittredend personeel gaat.

Maar hoe worden deze problemen dan veroorzaakt? Dit komt voornamelijk door de transitievergoeding die, als onderdeel van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), vorig jaar is ingevoerd. Werkgevers zijn namelijk een transitievergoeding verschuldigd als ze afscheid willen nemen van een medewerker die langer dan twee jaar in dienst is. Juist deze transitievergoeding is eigenlijk als een molensteen om de nek van MKB-ondernemers.

Enkele verzachtende maatregelen

Er zijn wel wat verzachtende maatregelen die ervoor zorgen dat kleinere ondernemers niet te hard geraakt worden door deze financiële vergoeding. De transitievergoeding geldt bijvoorbeeld niet voor ondernemingen met minder dan 25 werknemers waar een 50-plusser moet vertrekken. Hebben bedrijven al een beroerde financiële situatie? Ook dan geldt een lagere transitievergoeding.

Eigenlijk zorgt deze maatregel ook voor een onbedoeld effect. Het is nu namelijk zo dat het voorkomt dat werkgevers iemand willen ontslaan, maar dat niet kunnen doen. Dit omdat ze de transitievergoeding niet kunnen betalen. Het ontslaan van iemand die al 10 jaar of misschien wel meer in dienst is, kan uiteindelijk flink in de papieren lopen. Daar zit een werkgever ook niet altijd op te wachten.

Langdurig ziek, en dan?

Naast de transitievergoeding lopen kleine ondernemers ook tegen andere vergoedingen aan. Denk bijvoorbeeld aan zieke werknemers die uit dienst gaan. Deze werknemers kosten de werkgever uiteindelijk veel geld. Ook blijkt dat weinig MKB’ers ervan op de hoogte zijn van het feit dat ze tot maximaal twaalf jaar een uitkering moeten doorbetalen aan een langdurig zieke werknemer. Ook als deze al uit dienst is.

Zo’n arbeidsongeschikte medewerker kan voor een MKB-bedrijf het verschil betekenen tussen winst of verlies. Ook lopen ze daardoor een groot financieel risico.

Ontslagkosten

Volgens de verzekeraar AON is het opvallend dat meer dan de helft van de bedrijven zegt op de hoogte te zijn van de wetgeving. En dat terwijl uit de antwoorden blijkt dat slechts een klein deel daadwerkelijk weet waar het over gaat.

Er hebben veel wijzigingen in de wetgeving rond langdurige ziekte en het ontslagrecht plaatsgevonden. Dit maakt het er voor ondernemers ook niet gemakkelijker op om goed hiervan op de hoogte te blijven. De HR-professionals binnen een bedrijf zijn hiervoor verantwoordelijk dat bedrijven toch goed op de hoogte zijn van de regel- en wetgeving. Ga dus vooral naar informatiebijeenkomsten en volg webinars over deze specifieke onderwerpen. Een gewaarschuwd mens telt niet voor niets voor twee.

Meer weten over het ontslagrecht en de transitievergoeding? Dat lees je allemaal hier!