Zo bevorder je de veiligheid in je huis

Je herkent het vast wel, je kunt de lichtknop even niet vinden en dan is het toch wel behoorlijk donker op de trap. Met een beetje pech gaat het misschien ook nog wel goed mis waardoor je van de trap af valt. Het schijnt dat de meeste ongelukken nog altijd binnenshuis gebeuren waarbij de trap de gevaarlijkste plek is in huis. Dit blijkt ook uit dit onderzoek. Goede trapverlichting kan dit probleem verhelpen. Toch kun je zat andere maatregelen nemen. Benieuwd wat je verder kunt doen om de veiligheid in huis te bevorderen? Bekijk dan snel de onderstaande tips!

Tip 1: Gebruik anti-slip

Je rent weer eens veel te vlug over de treden en voor je het weet val je van de trap af. Uiteraard kun je hier wat aan doen door bijvoorbeeld te kiezen voor halve maantjes met vloerbedekking die de veiligheid op een gladde trap in huis bevorderen. Dit is niet alleen veiliger voor jezelf, maar natuurlijk ook voor je andere familieleden waaronder misschien wel kleine kinderen. Je kunt ook kiezen voor rubberen strips op de trap. Deze strips brengen nog meer veiligheid in huis met zich mee. Ook een zelfklevende antislipband kan een optie zijn die overigens eigenlijk wel dezelfde functie heeft als rubberen strips. Zo ben je er zeker van dat je in ieder geval zo goed als zeker niet meer van de trap valt of glijdt. Los van deze oplossingen doe je er sowieso verstandig aan om niet met sokken of gladde schoenen van de trap te lopen.

Tip 2: Vergeet niet op te ruimen

Het is belangrijk dat je je trap regelmatig even goed schoonmaakt om de veiligheid in huis te bevorderen. Zo kunnen vochtige plekken funest zijn. Gladde, natte trappen is natuurlijk vragen om problemen. Heb je toch gemorst op de trap? Dan is dat niet erg, maar het belangrijkst is dat je dit meteen schoonmaakt. Los van de hulpmiddelen zoals eerder genoemd is het dus ook van belang dat de trap vooral goed schoon wordt gehouden om de veiligheid in huis te bevorderen. En laat vooral geen spullen op de trap slingeren.

Tip 3: Verlicht je trap optimaal

Wanneer je trap optimaal verlicht is zorg je ervoor dat het aantal ongelukken zal afnamen. Heb je deze verlichting liever niet op de trap? Dan kun je er ook voor kiezen om verlichting in je trapleuning te verwerken. Dan is je trapgat of entree in ieder geval op elk moment van de dag goed verlicht. Binnen de verlichting heb je ook keuze uit de sterkte van de verlichting, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld sensoren. Zo zorg je ervoor dat de verlichting brandt op het moment dat je dat wilt waardoor je de veiligheid in huis bevordert. Andere opties zijn spotjes in de muur of LED strips in de traptreden.

Tip 4: Maak de trap kindvriendelijk

Het klinkt misschien heel logisch, maar toch gebeuren er nog vaak ongelukken en blijkt dat er regelmatig kinderen bij betrokken zijn. Jonge kinderen lopen vaak de meeste risico’s om van de trap te vallen. Indien je graag de veiligheid voor kinderen op de trap wilt verbeteren, kun je kiezen voor traphekjes zowel onder- als bovenaan de trap. Het is wel belangrijk dat deze hekjes zijn gemonteerd voordat je kind kan kruipen. Ook doe je er verstandig aan als je deze trapjes pas weghaalt wanneer je kind goed kan traplopen. Draag je je kind ook wel eens op de arm van de trap? Dan is het vooral verstandig als ouder dat je altijd een hand aan de trapleuning houdt. Je kunt hier meer informatie lezen over hoe je je huis kindvriendelijk maakt.

Tip 5: Voorzie je trap van een leuning

Dit klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar toch zijn er genoeg huizen of andere plekken waar de trappen geen leuning bevatten. Een leuning kan dat beetje extra veiligheid met zich meebrengen waardoor ongelukken worden voorkomen. Een gewone trapleuning is voor de meeste kinderen te hoog, maar je kunt er wel voor kiezen om een extra trapleuning voor kinderen aan te schaffen. Het is wel belangrijk dat je deze trapleuning dan op een hoogte van 60 centimeter monteert. Om de veiligheid in huis nog meer te bevorderen kun je verlichting in de leuningen verwerken.